Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Στα πλαίσια του προγράμματος της Actionaid το  οποίο αναφέρεται στα παιδιά όλου του κόσμου που δεν πηγαίνουν σχολείο  λόγω κάποιας αναπηρίας, μιλήσαμε και για τα παιδιά με πρόβλημα στην όραση.
Καλέσαμε λοιπόν τον κ. Παντελή Καλτσή εκπαιδευτή της Σχολής Τυφλών  για να μας εξηγήσει μερικά πράγματα για τους τυφλούς, το δικαίωμα τους στη μάθηση και τον τρόπο που μαθαίνουν στο σχολείο. Μας έδειξε τα βιβλία που έχουν οι τυφλοί γραμμένα σε γραφή Μπραίιγ και μας διάβασε ακουμπώντας το δάχτυλο του πάνω στα γράμματα. Εξήγησε ότι τα γράμματα γίνονται με κουκίδες, με μια ειδική γραφομηχανή, τις οποίες τις αισθανόμαστε με την αφή μας. Αυτή είναι η γραφή Μπραίιγ που γράφουν και διαβάζουν τα άτομα με πρόβλημα στην όραση.
Ο κ.Παντελής έγραψε τα ονόματα των παιδιών για να τα πάρουν στο σπίτι τους και τα παιδιά έγραψαν στη μηχανή το αρχικό γράμμα του ονόματός τους. Τα παιδιά ακούμπησαν τις κουκίδες και προσπάθησαν να διαβάσουν από το βιβλίο με γραφή Μπράιιγ.
Μας έξειξε επίσης το ρολόι με ήχο που φοράει και λέει την ώρα στην κυριολεξία και έχει για ξυπνητήρι το λάλημα του κόκορα.
Τέλος ο κ. Παντελής μας χάρισε μια αφιέρωση,για το νηπιαγωγείο, γραμμένη με το σύστημα Μπραίιγ πολύ τιμητική για το ρόλο του νηπιαγωγείου στη διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου.
















                           Αφιέρωση στο νηπιαγωγείο
Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Παντελή Καλτσή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου